Challenge Gemeente Amsterdam

De Dienst Afval en Grondstoffen van de Gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het volledige beheer van de inzamelvoorzieningen voor afval binnen de stad. Dit omvat de voorbereiding van wijzigingen en uitbreidingen, evenals de levering en plaatsing van nieuwe inzamelvoorzieningen.

Momenteel zijn er binnen de gemeente Amsterdam nog geen containerbehuizingen specifiek voor groente-, fruit-, etensresten- en tuinafval (GFE/T), met uitzondering van enkele verouderde systemen op Java-eiland, IJburg, Zuidoost en Weesp. Daarnaast vereist de Europese regelgeving vanaf 1 januari 2024 dat GFE/T-afval brongescheiden wordt ingezameld bij huishoudens. Deze verplichting vraagt om een efficiënt, duurzaam en toekomstbestendig inzamelsysteem dat aansluit bij de behoeften van zowel laagbouw- als hoogbouwgebieden.

In laagbouwgebieden, waar woningen doorgaans zijn voorzien van tuinen, worden doorgaans huis-aan-huis minicontainers gebruikt. Deze kunnen door bewoners op vooraf bepaalde locaties in de straat worden aangeboden. In hoogbouwgebieden zijn bovengrondse verzamelcontainers op straat noodzakelijk, die compatibel zijn met de standaard inzamelvoertuigen van de gemeente en voldoende capaciteit bieden voor minicontainers. Het inzetten van hetzelfde type inzamelvoertuigen voor beide gebiedstypen draagt bij aan een efficiënte, uniforme en kosteneffectieve inzameling.

De gemeente Amsterdam staat voor de uitdaging om containerbehuizingen aan te schaffen die niet alleen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook bijdragen aan duurzaamheid, toegankelijkheid en een samenhangend straatbeeld.

Bent u in staat een innovatieve oplossing te bieden voor deze uitdaging? Lees dan verder voor meer informatie.

Bijlagen bij de challange:

Bijlage 1A
Bijlage 1B
Bijlage 2

Challenge Gemeente Amsterdam

De Dienst Afval en Grondstoffen is voornemens bovengrondse containerbehuizingen aan te schaffen voor minicontainers. Deze behuizingen zullen worden ingezet voor de inzameling van afvalfracties zoals GFE/T, glas, papier en restafval.

Recent heeft de gemeente een marktconsultatie gepubliceerd om inzicht te krijgen in de mogelijke oplossingen en innovaties vanuit de markt (zie link voor de marktconsultatie: https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/368733). Naast deze marktconsultatie wil de gemeente echter dieper onderzoeken welke duurzame en innovatieve oplossingen beschikbaar zijn die kunnen worden toegepast op de containerbehuizingen.

De gemeente hecht hierbij belang aan de volgende aspecten:

  • Duurzaamheid: Materialen met een zo laag mogelijke milieu-impact en een verwachte levensduur van minimaal 10 jaar.

  • Toegankelijkheid: De containerbehuizingen moeten voldoen aan ontwerpvoorschriften voor toegankelijkheid, zodat ze door alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking, probleemloos kunnen worden gebruikt (zie bijlage 2 als bijgevoegd document).

  • Vormgeving: Het realiseren van een consistente en uniforme uitstraling van containerbehuizingen binnen de gemeente. Dit draagt bij aan een herkenbaar en samenhangend straatbeeld (zie bijlage 1A en 1B als bijgevoegd document). De vormtaal en hoekigheid van de aan te schaffen containerbehuizing dient binnen dezelfde ontwerpstijl van de ondergrondse container (zie bijgevoegde document) te blijven, zodat deze in lijn is met de richtlijnen voor een uniform en samenhangend straatbeeld binnen de gemeente Amsterdam. Complexe en kostbare ontwerpen zoals verdiepte containers en worden bij voorkeur vermeden.

  • Innovatie: De gemeente staat open voor innovatieve concepten en technieken die bijdragen aan een duurzamer en effectiever containerbehuizing.

Oproep aan de markt

De gemeente Amsterdam nodigt marktpartijen uit om innovatieve en duurzame oplossingen aan te dragen voor containerbehuizingen die bijdragen aan een toekomstbestendig inzamelsysteem. Deze oplossingen dienen niet alleen duurzaam te zijn in materiaalgebruik en levensduur, maar ook rekening te houden met de toegankelijkheid voor alle gebruikers en aan te sluiten bij de bestaande vormgeving en het straatbeeld van de gemeente.

Beschikt uw organisatie over oplossingen die aansluiten bij deze ambities? Dan komen wij graag op 21 mei met u in contact om de mogelijkheden te verkennen.