Challenge Artis
ARTIS is sinds 1838 een plek waar mens en natuur samenkomen. Als eerste publieke dierentuin van Nederland – en nog altijd één van de vijf oudste ter wereld – is ARTIS uitgegroeid tot een inspirerende plek middenin de stad, waar natuureducatie en -beleving hand in hand gaan. In ARTIS ervaar je alle onderdelen van natuur, van het kleinste, onzichtbare leven tot de rijke biodiversiteit van dieren en planten en het allergrootste en oneindige van het universum.
In ARTIS leer je niet alleen natuur kennen, maar word je ook geïnspireerd en geactiveerd om in beweging te komen. Natuur, kunst en erfgoed zijn hierbij een middel om te leren, om andere invalshoeken te ontdekken en je anders te laten kijken. Dat doen we al sinds onze oorsprong in 1838 als Natura Artis Magistra: natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap. ARTIS geeft het goede voorbeeld door zelf direct bij te dragen aan een duurzame, groenere en leefbare wereld. We laten zien dat het mogelijk is om in verbinding met natuur te leven. Met een positieve bijdrage aan biodiversiteit en klimaat wil ARTIS iedereen inspireren en activeren om verantwoord met natuur om te gaan.
Artis is een innovatief bedrijf dat graag samenwerkt met andere innovators.
Challenge 1
In ARTIS is als testcase een zitbankje gemaakt van 65% olifantenmest en 35% gerecyclede plastics. Dit prototype is arbeidsintensief geweest, want de stappen kleinschalig en manueel (denk: poep verzamelen, keutels uit elkaar trekken en laten drogen. De droge vezels versnipperen in een daartoe geschikte machine en daarna op een andere locatie gemengd met de kunststof persen tot plaat en plank materiaal). Hoe kunnen we het maakproces hiervoor opschalen, met welke partners en wie kan de productie beheren
Challenge 2
De dienbladen in de ARTIS-horeca dienen vervangen te worden. Hoe kunnen we deze op een nuttige manier herbestemmen? En hoe kan ARTIS dan ook weer een nieuwe partij duurzame en circulaire dienbladen voor in de restaurants in gebruik nemen?
Challenge 3
ARTIS houdt regelmatig restpartijen (hardplastic) kuipen en plantenpotten over. Hoe kunnen we deze een nuttige toepassing geven en met welke partners kunnen we hier samen een herbestemming aan geven?
Challenge 4
ARTIS heeft een samenwerking met een stadslandgoed in Amsterdam Osdorp. De wens is om hier voedsel voor de dieren en bezoekers van ARTIS te verbouwen. Er zijn genoeg ambities en wensen, maar ook nog voldoende uitdagingen, zoals menskracht, een beplantingsplan en een teler voor de uitvoer.
Challenge 5
Suggesties en ideeën welkom!