Challenges AmsterdamUMC
Amsterdam Universitair Medische Centra, afgekort Amsterdam UMC, is de naam waaronder de twee academische ziekenhuizen van Amsterdam zich presenteren. Het gaat om het Academisch Medisch Centrum AMC, behorend bij de Universiteit van Amsterdam, en het VU medisch centrum VUmc, behorend bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
Amsterdam UMC ziekenhuis heeft een belangrijke circulaire uitdaging waarvoor zij slimme ondernemers zoekt.
Challenge 1: Op zoek naar een zak voor de biovergister
Amsterdam UMC maakt gebruik van een biovergister voor keukenafval. Echter is de potentie nog veel groter, door ook gft-afval uit wachtruimtes en kantoren in deze biovergister om te zetten tot biogas. Dit is op dit moment niet mogelijk, omdat er geen geschikte afvalzak is om het gft-afval in te zamelen en rechtstreeks, inclusief zak, in de biovergister weg te kunnen gooien. Daarom zijn we op zoek naar een leverancier die dergelijke zakken aanbiedt.
Amsterdam UMC wil zich inzetten voor duurzaamheid, en met name op het onderwerp circulariteit. Om dichter bij onze doelstelling te komen om in 2026 25% minder ongesorteerd restafval te hebben t.o.v. 2018, willen we graag meer gft-afval apart inzamelen. Wij zoeken een partij of partner die ons kan helpen bij deze uitdaging.
Meer achtergrondinformatie over challenge 1
Sinds 2023 heeft Amsterdam UMC een biovergister bij de Arena. Hier gaat het keukenafval in, om omgezet te worden in gas. Echter kan hier alleen afval van de keuken in, en niet van afdelingen (bijvoorbeeld in wachtkamers en op kantoren wordt ook gft-afval geproduceerd). Dit is op het moment niet mogelijk, omdat de zakken waar het afval in wordt ingezameld, niet in de biovergister kunnen. Hierdoor wordt enorm veel gft-afval misgelopen, wat weer een waardevolle energiebron kan zijn. Er lijkt op de markt geen zak beschikbaar te zijn die in de biovergister kan worden vergist. Dit project/probleem ligt bij de Facilitaire Dienst. Indien er een geschikte zak wordt gevonden, zal dit invloed hebben op schoonmaak en logistiek, omdat er dan meer zakken vervoerd moeten worden. De zak zal moeten worden aangeschaft door inkoop, en gedistribueerd door logistiek. Deze uitdaging is in het gehele ziekenhuis, met name wachtkamers en kantoorgebieden. Gebrek aan tijd om dit goed uit te zoeken bij de verantwoordelijke personen zorgt dat dit nog steeds een probleem is. Als we geen actie ondernemen dan zal het Gft-afval op de afdelingen niet gescheiden en omgezet worden in biogas.
Challenge 2 : Terugdringen van CO2 uitstoot van reinigingsprocessen
Om de uitstoot en verspilling binnen het proces van reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen terug te dringen, zouden er twee processen naast elkaar moeten bestaan in de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA): alleen reinigen en desinfecteren, of zowel reinigen, als desinfecteren en steriliseren. Op het moment worden alle hulpmiddelen gesteriliseerd, ook al is dit niet nodig. Dit zorgt voor meer CO2-uitstoot en verspilling van grondstoffen. AmsterdamUMC is op zoek naar een startup of ondernemer die kan helpen dit probleem aan te pakken.
Meer achtergrondinformatie over challenge 2
Hygiëne is natuurlijk ontzettend belangrijk in het ziekenhuis. Daarom is het van belang dat producten op de juiste manier schoongemaakt worden. Voor sommige producten volstaat reinigen en desinfectie, voor andere producten is er nog een aanvullende stap nodig, namelijk sterilisatie (bijvoorbeeld met stoom, straling of gas). Het proces in de centrale sterilisatie afdeling (CSA) is op dit moment voor alle producten hetzelfde: reiniging, desinfectie en sterilisatie. Echter is dus niet voor alle producten sterilisatie nodig. Dit zorgt voor extra CO2-uitstoot in de levensketen van circulaire producten. De afdeling Infectiepreventie heeft gesprekken gevoerd met de CSA, om te bekijken hoe dit proces geoptimaliseerd kan worden. Helaas zag de CSA hier geen mogelijkheden. Op dit moment worden er geen personen negatief beïnvloed door dit probleem. Het heeft alleen een hogere footprint tot gevolg. Bij de oplossing zijn de CSA-manager en medewerkers betrokken, alsmede Infectiepreventie. Andere ziekenhuizen lopen ongetwijfeld tegen hetzelfde probleem aan. Er is dus nog geen oplossing gevonden binnen de CSA om de 2 werkprocessen naast elkaar te laten bestaan.
Waarom is het überhaupt belangrijk?
Het draagt bij aan het doel van Amsterdam UMC om de uitstoot omlaag te brengen.
Challenge 3 : Opzoek naar alternatief Chirurgisch net (blue wrap)
Blue wrap is een significante afvalstroom in operatiekamers. Er is – voor zover bekend – één alternatief, maar dit voldoet niet. De circulariteit en duurzaamheid van de Operatie Kamer zou enorm toenemen wanneer een alternatief voor blue wrap geïntroduceerd wordt. Wij zijn op zoek naar een ondernemer die een alternatief aanbiedt.
Meer achtergrondinformatie over challenge 3
Chirurgische netten worden ingepakt in zogenaamd ‘blue wrap’, een dun vel polypropyleen (PP), om de steriliteit te garanderen. Deze blue wrap is single use en wordt gerecycled (maar niet tot nieuw blue wrap). Echter is er behoefte aan een duurzamere oplossing. Er zijn sterilisatiecontainers beschikbaar op de markt, echter heeft het te grote consequenties voor de centrale sterilisatieafdeling (CSA) om dit te implementeren. We zijn daarom op zoek naar een alternatief, het liefst een herbruikbaar product, wat een lagere footprint heeft en meer bijdraagt aan circulariteit dan het huidige product. Het lijkt er tot u toe op dat alleen blue wrap (of variaties daarop) en de sterilisatiecontainer op de markt aanwezig zijn. Wellicht is er nog een beter alternatief aanwezig, waar we nog geen weet van hebben. Een ander product kan tot gevolg hebben dat het werkproces op de CSA aangepast dient te worden. Dit kan ook invloed hebben op logistieke stromen binnen het ziekenhuis. De CSA, inkopers, logistiek en OK-medewerkers zijn betrokken bij het oplossen van dit probleem.
Tot op heden is geen goed alternatief gevonden voor disposable blue wrap. Het huidige alternatief voldoet niet wat betreft andere aspecten. Wij zijn dus op zoek naar een alternatief waar AmsterdamUMC nog geen weet van heeft.
Waarom is het überhaupt belangrijk?
Naar schatting bestaat 30-50% van afval van de operatiekamer uit blue wrap. Door deze stroom te verminderen, kan er enorm veel afval bespaard worden.