PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
Kick-Off PIM_HB_SRG_2.jpg

FINANCIERING

Op zoek naar financiering?

 

Verschillende soorten financiering & veel regelingen.
Waar begin je?

 

Banklening of krediet

De meeste ondernemers gaan nog steeds naar de bank voor een financiering.  Banken kunnen niet altijd aan ondernemers met innovatieve plannen geld lenen. Hun positie in de markt verandert doordat zij meewerken aan zogenoemde stapelfinanciering.  
Toch financieren inmiddels steeds vaker innovatieve plannen.

Crowdfunding

Crowdfunding is een vorm van financiering die steeds populairder wordt.  Het wordt ook wel publieksfinanciering genoemd. Crowdfunding zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers. Meerdere investeerders leggen een (klein) bedrag in wat samen een groot bedrag kan zijn dat genoeg is om de totale behoefte te voldoen. 

Informele investeerders

Informele investeerders zijn particulieren met geld dat zij over hebben om te kunnen investeren. Investeerders die een specialisme hebben op een bepaald businessvlak worden ook wel Business Angels genoemd.
In Nederland zijn er diverse netwerk waar business angels zich kunnen aansluiten, zoals het  Business Angel Network.
 

 

Subsidies

Verschillende overheden en verschillende subsidies. De landelijke overheid die subsidies verstrekt is Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afgekort RVO. RVO heeft diverse mogelijkheden voor ondernemers om te groeien. Ook Provincies en Gemeenten kennen diverse mogelijkheden.

Venture Capital

wordt ook wel durfkapitaal genoemd. Het is over het algemeen een fonds dat investeert in (startende) ondernemingen met een zeer hoog risico en een onvoorspelbare toekomst.  Het fonds ontvangt geld van informele durfkapitalisten, ook wel business angels genoemd.

Factoring of leasing

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die wordt overgedragen aan een gespecialiseerd bedrijf.  Voor een vergoeding aan het factoringbedrijf hoeft de ondernemer niet te wachten totdat zijn klant betaald.

 
 

Wat past er bij mij?

Hier staat een aantal financieringen. Maar wat past er nu bij jou? Wil je vreemd vermogen of eigen vermogenophalen? Wil je een investeerder die zeggenschap krijgt en zijn kennis en netwerk inbrengt óf wil je juist zelf aan het roer blijven staan en 'gewoon' rente betalen?