PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
Kick-Off PIM_HB_SRG_2.jpg

Financieringsvormen

Op zoek naar financiering?

 

Er bestaan verschillende soorten financiering en regelingen.
Waar begin je?


Banklening of krediet

De meeste ondernemers gaan nog steeds naar de bank voor financiering.  Banken kunnen niet altijd geld lenen aan ondernemers met innovatieve of duurzame plannen. Hun positie in de markt verandert doordat zij meewerken aan zogenoemde stapelfinanciering.  
Toch financieren ze steeds vaker innovatieve plannen.
Lees meer

Crowdfunding

Crowdfunding is een vorm van financiering die steeds populairder wordt.  Het wordt ook wel publieksfinanciering genoemd. Crowdfunding zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers. Meerdere investeerders leggen een (klein) bedrag in dat bij elkaar genoeg kan zijn om de totale behoefte te voldoen. 
lees meer

Informele investeerders

Informele investeerders zijn particulieren met geld dat zij over hebben om te kunnen investeren. Investeerders die een specialisme hebben binnen een bepaald vakgebied worden ook wel Business Angels genoemd. In Nederland zijn er diverse netwerken waar zij zich kunnen aansluiten, zoals het  Business Angel Network.
Lees meer
 

 

Subsidies

Er zijn verschillende overheden en verschillende subsidies voor bijvoorbeeld innovatieprojecten, onderzoek of verduurzaming. De landelijke overheid die subsidies verstrekt is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afgekort RVO.nl. RVO.nl heeft diverse mogelijkheden voor ondernemers om te groeien. Ook Provincies en Gemeenten kennen diverse mogelijkheden.
Lees meer

Venture Capital

Dit wordt ook wel durfkapitaal genoemd. Het is over het algemeen een fonds dat investeert in (startende) ondernemingen met een zeer hoog risico en een onvoorspelbare toekomst.  Het fonds ontvangt geld van informele durfkapitalisten, ook wel business angels genoemd.
Lees meer

Factoring of leasing

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die wordt overgedragen aan een gespecialiseerd bedrijf.  Voor een vergoeding aan het factoringbedrijf hoeft de ondernemer niet te wachten totdat zijn klant betaalt.
Lees meer