PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Mkb-bedrijven laatste tien jaar hard gegroeid

Vandaag kwam het CBS naar buiten met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het aantal mkb-bedrijven in de business economy de afgelopen tien jaar is gegroeid met 335.000, een toename van wel 40%. Er zijn nu wel 1,16 miljoen bedrijven met 1 tot 250 werknemers in Nederland. Dat is meer dan een bedrijf voor elke zeven personen van de beroepsbevolking.

 

Allereerst blijkt dat veruit het grootste gedeelte van de groei valt onder de groep microbedrijven en zzp’ers, met 1-10 werknemers. De gig-economy draait dus op volle toeren en vooral het aandeel zzp’ers is flink omhooggeschoten.

 

Ook zal het niet verbazen dat veel van de groei komt uit een toename van het aantal bedrijven in de informatie en communicatie en dat bijvoorbeeld ook het aantal vloggers flink is toegenomen. Het internet is in deze periode namelijk een nog groter deel van ons leven gaan beheersen. Ook is het aantal bierbrouwers in tien jaar vertienvoudigd en zijn er veel webshops bijgekomen.

Het aantal mkb-bedrijven met 10-250 werknemers is in dezelfde periode wel ongeveer gelijk gebleven. De enige sector waarin het aantal bedrijven met meer dan 10 werkzame personen harder groeide dan de kleinre bedrijven was de Horeca.

 

Bron: CBS

Lennart Freud