PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Kapitaal aantrekken om te schalen: Bright Kitchen

PIM-deelnemer uitgelicht

Rens-Bekkers.png

Dark Kitchens: een groeiend concept

Zogenaamde Dark Kitchens zijn momenteel razend populair in onder andere de VS. Een Dark Kitchen is een centrale keuken waar uitsluitend bezorgmaaltijden worden gemaakt om te bezorgen via platforms als Deliveroo, Thuisbezorgd en UberEats. Dus zonder restaurant of afhaalmogelijkheid. Rens Bekkers wil nu met zijn Bright Kitchen de explosief groeiende fooddelivery-markt in Nederland opschudden. “Over tien jaar zijn er veel minder traditionele restaurants”, aldus Rens Bekkers. Momenteel runt hij zeven virtuele restaurants vanuit de Jordaan. De restaurants heten bijvoorbeeld ‘Vinnies Vegan Pizza' of ‘Vegan Burger Brothers’.

Plantaardige maaltijden

95% van de maaltijden die via zijn ‘duistere keukens’ worden verkocht zijn plantaardig. De groep mensen die uit milieuoverweging minder vlees wil eten, groeit hard. “Ondanks alle aandacht voor ‘minder vlees’, is het huidige aanbod nog best wel beperkt. Ik wil de consument die af en toe minder vlees wil eten een alternatief bieden”.

Een hogere ranking bij bezorgplatforms

Bright_Kitchen_hotdog.png

Een beetje vergelijkbaar met Google vechten restaurants binnen Deliveroo en UberEats om de hoogste notering (rank), die wordt toegewezen door een algoritme. “We krijgen steeds beter in de gaten hoe je daar goed kan scoren, waardoor we in Deliveroo bij vegan burgers stegen van plek 200 naar plek 12.”

“Dat betekent vooral heel vaak goede producten leveren. Zodat consumenten vaker bestellen en goede reviews achterlaten. Alles heeft met een goede beleving van het eten te maken.” Bright Kitchen telt nu vijftien medewerkers die samen zeven dagen per week eten bereiden. Op de drukste momenten zijn er vier koks tegelijk aan de slag.

Een duidelijk groeiplan

In 2019 breidt Bright Kitchen uit met vier nieuwe keukens, waarvan twee buiten Amsterdam. Hiervoor is kapitaal nodig – en bij voorkeur ‘Slim kapitaal’. “We zoeken partijen die weten hoe je het concept schaalt naar vijftig keukens, deze ervaring hebben we zelf nog niet.”

Rens Bekkers over de financiering: “De bezorgmarkt groeit wereldwijd met 17 procent, en de plantaardige markt met 16 procent. Met die combinatie zitten we in een goede positie om geld op te halen. Daarnaast vliegen de miljoenen voor dark kitchens je in de VS en Duitsland om de oren (zie ook dit artikel). Ik wil nu echt gas geven, het model heeft zich bewezen.”

PIM-adviseur Pieter Verstijnen, gespecialiseerd in Business Development, financiering en strategie, helpt Rens met Bright Kitchen om de juiste financiering aan te trekken en te zorgen dat zij met de geïnteresseerde investeerders goede afspraken maken.

Ook op zoek naar kapitaal om te schalen en zoek je hierbij naar ondersteuning? Neem contact op met PIM en laat Pieter of een van onze andere adviseurs je helpen.

 

Pieter Verstijnen.jpg
Lennart Freud