PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

PIM en Stadsgarage zetten zich in voor social return on investment

Pieter .png

Sociale ondernemers lopen soms tegen barrières aan bij het ondernemen en het ophalen van financiering. Op vrijdag 23 augustus organiseerde PIM in samenwerking met de Stadsgarage in Haarlem daarom de workshop ‘PIMxStadsgarage: Financiering ophalen voor sociale ondernemers’, speciaal voor sociale ondernemers in Noord-Holland.

Tijdens deze middag vertelden PIM-adviseurs Pieter Verstijnen en Els van der Werf meer over het ophalen van financiering voor sociale ondernemers. De middag werd bezocht door een enthousiaste groep sociaal ondernemers die deelnamen aan het programma SPARK Social Enterprise. Zij kregen van Els en Pieter enkele handvatten aangereikt om ze verder te helpen bij het onwikkelen van hun bedrijven.

 

De groep ondernemers splitste op deze leerzame middag op in tweeën.

Els.png

Adviseur Els van der Werf vertelde in haar presentatie meer over de verschillende mogelijkheden die er bestaan voor financiering in verschillende fases van de onderneming. Bij ondernemers die ook uit zijn op sociaal rendement komen hier nog extra uitdagingen bij kijken: “het is een hell of a job”, stelde Els. Toch zijn er ook voor sociale ondernemers mogelijkheden, bijvoorbeeld bij vermogensfondsen met sociale doelstellingen of via Social Impact Bonds.

 

In de andere ruimte gingen de sociale superhelden met Pieter aan de slag met hun waardepropositie. Hoe creëren de ondernemers waarde voor hun klanten – en in dit geval ook voor de samenleving? Door het invullen van het Value Proposition Canvas zochten de deelnemers dit uit.

 

Na afloop van de workshops werd er nog even nagepraat. “Sociaal ondernemen kan lastig zijn, je wilt echt wat betekenen maar je loopt tegen uitdagingen op bij het ophalen van financiering. Daarnaast heeft het vaak nog het stigma dat je toch op financiële winst uit bent,” zei een van de deelnemers na afloop, “vandaag hebben ik gelukkig een paar interessante mogelijkheden voorbij horen komen die mij verder kunnen helpen.”

Lennart Freud