PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

PIM-deelnemer uitgelicht: Duraflow

 

Duurzaamheid: het is een begrip waar we niet meer omheen kunnen, maar wat we ook steeds meer zien als een containerbegrip. Trouw omschreeft het begrip ‘duurzaam’ in 2010 al als "Een modieuze vergaarbak van wervend bedoelde intenties". Vaak blijft een concrete betekenis uit. Waar velen het in ieder geval over eens zijn, is dat we met elkaar goed voor onze aarde moeten zorgen en dat we de mondiale temperatuurstijging tegen moeten gaan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het klimaatakkoord van Parijs. De EU heeft namens alle lidstaten de toezegging gedaan om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 40% te verminderen ten opzichte van 1990. Nederland bereidt zich voor op een reductie van minstens 49% en heeft de ambitie om het doel voor de gehele EU op 55% te krijgen.

De PCM power unit

Duraflow is bij uitstek een voorbeeld van een onderneming die bijdraagt aan deze doelstelling. "Traditionele koelinstallaties voor serverruimten hebben een hoog energieverbruik, hoge CO2-uitstoot en werken met stoffen die schadelijk zijn voor het milieu", zegt Simon Loerakker, oprichter van Duraflow. "Wij zijn erin geslaagd een PCM power unit te ontwikkelen voor serverruimten waarmee een verlaging van energieverbruik en CO2-uitstoot van meer dan 95% gerealiseerd kan worden. Per project hebben we het dan gemiddeld over bijna 50.000 kg CO2-reductie per jaar. Bovendien maken onze installaties geen gebruik van stoffen die schadelijk zijn voor het milieu".

PCM zal niet voor iedereen een bekende afkorting zijn. Het staat voor phase-change materials, materialen waarvan de faseverandering van vast naar vloeibaar en andersom wordt gebruikt om warmte of koude op te nemen en af te staan. "Op zichzelf is dat geen nieuwe techniek", aldus Simon. "Maar Duraflow is erin geslaagd om een faseovergang zo toe te passen dat daarmee iedere warme ruimte gekoeld kan worden". En dat levert dus de nodige voordelen op.

Niet alleen de kostenbesparing van meer dan 95% voor energieverbruik is interessant; het PCM power unit van Duraflow is de enige door de overheid erkende maatregel voor het koelen van serverruimten. Dit betekent dat ondernemingen, wanneer zij een installatie van Duraflow aanschaffen, gebruik kunnen maken van de Energie-investeringsaftrek. Dit is een fiscale regeling die een voordeel van gemiddeld 13,5% oplevert. Ten aanzien van bestaande koelsystemen is het gebruiksgemak bovendien groot. De aanschaf van een PCM power unit is een eenmalige investering en de servicekosten zijn laag.

 

Bekijk in deze video hoe de PCM power unit werkt.

Economisch verantwoord bijdragen aan duurzaamheid

Over de komende jaren zegt Simon: "Het halen van de kwantitatieve doelstellingen is een must voor de continuïteit van iedere onderneming, dus ook voor Duraflow. De komende jaren gaan wij, los van de huidige discussie over het klimaatakkoord, op economisch verantwoorde wijze onze bijdrage leveren aan het tegengaan van verspilling van kostbare energie. Zo gaan wij vanaf 2023 jaarlijks 7,5 miljoen kWh besparen. Dit komt overeen met een kostenbesparing van circa € 650.000 en 5.000 bomen die een jaar lang de gereduceerde CO2-uitstoot niet in hun biomassa hoeven op te nemen."

 

Simon meldde zich in 2018 bij PIM met de vraag of wij hem konden helpen met het aantrekken van financiering. PIM-adviseurs Geert van Etten en Joep van Gelder ondersteunden hem bij het aanscherpen van het financiële model en het maken van een pitchdeck voor potentiële investeerders. Met deze hulp is Simon erin geslaagd om met Duraflow te worden uitgenodigd voor een bijeenkomst van Money Meets Ideas, het platform voor informal investing van Rabobank. De stukken hebben ook een bijdrage geleverd aan het opzetten van een crowdfundingcampagne bij Oneplanetcrowd. Deze is sinds vorige week succesvol live gegaan. Na één dag was al 50% van het streefbedrag opgehaald. Inmiddels is het minimumbedrag van € 325.000 al ruim voorbijgestreefd. Op het moment van schrijven is er nog een ruime maand te gaan om door te stoten naar het maximumbedrag van € 625.000. Simon: “De unieke mix van ondernemers en specialisten van PIM op het gebied van financiering en marketing hebben ons de juiste richting en tools gegeven voor een succesvolle toekomst”. 

Wil je Simon en Duraflow steunen? De crowdfundingcampagne vind je hier.

Wil je ook hulp van PIM? Meld je dan nu aan.

 

 
FinancieringLennart Freud