PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

PIM op bezoek bij Glasaal Volendam

Op donderdag 26 juli ging PIM Noord-Holland met een groep ondernemers naar Glasaal Volendam. Glasaal Volendam heeft zichzelf ten doel gesteld om de natuur te ontlasten door paling te creëren in een kweekomgeving. De ambitie van de organisatie is om dit uiteindelijk op commerciële basis te gaan doen door een glasaalkwekerij op te zetten. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de kweek van glasaal bij Glasaal Volendam. Afgelopen donderdag werden we warm (heel warm, het was 33 graden buiten) ontvangen door de organisatie.

Bij ontvangst in een ruimte in het pand dat in Volendam is gelegen, werden we opgewacht met koud water en een glimlach. We werden hartelijk ontvangen, waarna Cees Zwarthoed, voorzitter van de organisatie, vertelde over Glasaal Volendam en de ambities. Vervolgens vertelden de twee biologen die bij de organisatie werken ons wat meer over de paling.

De paling bleek een mysterieus wezen. Zo legt een volwassen paling ongeveer 5000 tot 7000 km af naar de Bermudadriehoek zonder te eten om te paren. Maar niemand weet precies hoe dat gebeurt. Dat maakt het voor de onderzoekers natuurlijk enorm lastig om glasaal te kweken. Ook is het onduidelijk wat de larven na twee weken precies eten. Wel zien ze vooruitgang bij Glasaal Volendam. “Eerst leefden larven maar een paar dagen. We krijgen het voor elkaar om ze steeds langer te laten leven. Dat is dus een stijgende lijn die we zien.” 

Na meer over het mysterieuze dier en de groeiplannen van de organisatie te hebben gehoord, werden we door het pand rondgeleid. En kregen we alle ruimtes te zien waar onderzoek wordt gedaan. Na afloop verzamelden we bij Café het Havengat in de haven van Volendam waar we nog konden napraten met zijn allen. We wensen Glasaal Volendam veel succes met de toekomstplannen! 

37834809_651007751924429_16512710439075840_n.jpg
37854404_651007771924427_6020717157334122496_n.jpg
Eva Kleingeld