PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

5 tips om te starten met circulaire initiatieven

Afgelopen week werd bekend dat de Tweede Kamer de circulaire economie hoger op de agenda plaatst. Dat bleek uit een brief van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De omslag naar een circulaire economie wordt als noodzakelijk beschouwd, omdat grondstoffen wereldwijd worden uitgeput. Het kabinet wil daarom dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft. In dit artikel geven wij je handvatten om zelf met circulair ondernemen aan de slag te gaan.

1.     Creëer draagvlak binnen je bedrijf
Betrek iedereen waarmee je werkt bij circulaire plannen. Laat het niet alleen een plan van de directie zijn, maar een plan van het gehele bedrijf. Leg uit waarom je circulair ondernemen belangrijk vindt en wat dat voor bijdrage levert aan de maatschappij. Hoe meer draagvlak er is, hoe gemakkelijker het wordt om samen circulaire doelen te behalen. 

2.     Begin klein, denk groot
Meteen helemaal circulair beginnen is (helaas) nog een utopie. Het is lastig gelijk de hele productieketen te doorbreken en daarom zal je als mkb-ondernemer kleine stappen moeten maken om uiteindelijk een grote circulaire droom te kunnen waarmaken. Door iets klein en concreet te maken, is het realistischer om ook daadwerkelijk doelen te behalen.

3.     Vier successen (ook al zijn ze soms klein)
Vier alle successen die je behaalt rondom circulair worden. Het motiveert jou en je collega’s om verder te werken aan de circulaire economie. 

4.     Zet door!
Je hebt lef, doorzettingsvermogen en geduld nodig om de transitie te maken naar circulair ondernemen. Immers ben je aan het pionieren. Partijen waarmee je bijvoorbeeld samenwerkt zullen niet over een nacht ijs gaan. Vernieuwing gaat bijna altijd gepaard met weerstand. Laat je niet uit het veld slaan door weerstand van anderen, maar zet door. Nu de overheid een steentje bijdraagt aan de transitie naar de circulaire economie, wordt het al wat gemakkelijker om weerstand tegen te gaan. 

5.     Laat anderen weten dat je een transitie maakt
Wees niet bescheiden en communiceer naar de rest van de wereld dat je bezig bent met de transitie van een oude naar een nieuwe economie. Vaak zijn bedrijven nog (te) bescheiden om verhalen te delen over hun circulaire initiatieven. Je staat ergens voor, je hebt een doel en je hebt echt iets te vertellen. Dit motiveert andere spelers in het bedrijfsleven ook weer om mee te doen aan de transitie. Een win-win situatie, toch? 

Eva Kleingeld