PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Innovatieve startups naar St. Maarten voor wederopbouw

St Maarten.jpg

Blog geschreven door Jasmijn van Houten

Van 15-21 maart 2018 vond de handelsmissie Build Back Better Week plaats op Sint Maarten, het initiatief werd deels geïnitieerd door het Haarlemse Present Your Startup. Doel van de week was om een groep internationale ondernemers en investeerders te laten werken aan oplossingen voor de problematiek die is ontstaan na orkaan Irma die vorige zomer grote verwoestingen aanrichtte op het eiland. Eén van de ondernemers die meereisde was Aleksandra Dragozoet, oprichtster van Sea Going Green , een startup uit de Amsterdamse ACE Incubator . ACE is ook een van de uitvoerders van PIM.

Door middel van adviezen helpt Sea Going Green de toeristische sector verduurzamen. De handelsmissie bood haar startup de kans om zich te presenteren aan lokale politici en investeerders en het belang van duurzaam toerisme aan te tonen. De terugloop van toerisme en het banenverlies als gevolg daarvan is namelijk één van de meest prangende problemen op Sint Maarten post-orkaan, aldus Aleksandra.

Toerisme als motor van de economie

Slechts 1600 van de ruim 4000 hotels op Sint Maarten zijn op dit moment geopend. De meeste hotels zijn gesloten wegens beschadigingen en instortingsgevaar. En dat terwijl toerisme goed is voor zo’n 80% van de economie op het eiland. Om te waarborgen dat het aantal banen weer toeneemt, is het van belang het toerisme op het eiland op een duurzame manier te herstellen, zodat Sint Maarten beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden in de toekomst.   

Aleksandra stelt vast dat de ravage op het eiland zo groot is dat in het geval van een nieuwe orkaan (het orkaanseizoen begint in juni) veel kwetsbare gebouwen alsnog kunnen instorten. De grote afhankelijkheid van toerisme zorgt ervoor dat het economische welzijn van het eiland kwetsbaar is. Tevens worden in de komende jaren vaker periodes van droogte verwacht, maar ook hevige regenval. Het oppervlakte van St. Maarten neemt daarnaast elk jaar af, dus infrastructuur wordt steeds belangrijker naarmate de extreme weersomstandigheden toenemen.

Internationale samenwerking

Nederlandse bedrijven kunnen een rol spelen in de wederopbouw en het duurzame herstel op het eiland door hun kennis in te zetten om ondernemingen op het eiland te helpen. Een belangrijke bijdrage kan bijvoorbeeld geleverd worden door het vinden van innovatieve manieren om afval te bewerken tot nieuwe producten. Naast het bieden van externe hulp, zal een groot deel van het werk uitgevoerd moeten worden door locals. De Build Back Better Week richt zich daarom sterk op de samenwerking tussen internationale en lokale ondernemers. Bijvoorbeeld door steun te bieden bij het opzetten van een business, maar ook doormiddel van meer hands-on samenwerking.

Zo organiseerde Sea Going Green in samenwerking met lokale ondernemers een beach clean-up, waarbij door 17 vrijwilligers 100 kg afval werd verzameld binnen één uur! Volgens Valerie Vallenduuk van Present Your Startup, zijn de voorstellen van Sea Going Green en andere startups inmiddels onder de aandacht gebracht van kredietverstrekkers van het noodfonds dat vorig jaar door de Nederlandse overheid beschikbaar werd gesteld. Zo kunnen zij hopelijk op termijn een blijvende impact maken op Sint Maarten. 

Eva Kleingeld