PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Financiering voor elke groeifase: welke vorm past het beste bij jou?

De mogelijkheden van financiering voor kleine- en middelgrote bedrijven zijn eindeloos, maar aan elke optie kleven voor- en nadelen. Hieronder zetten we enkele vormen van financiering op een rijtje om jou als ondernemer alvast een duwtje in de juiste richting te geven. Máár, zorg wel dat je je altijd vooraf laat adviseren zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.   

Startup vs. Midden-klein bedrijf

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen in welke fase van groei jij je bevindt. Bestaat jouw bedrijf minder dan 2 jaar en heb je nog weinig of geen omzet? Dan is het moeilijk om je startup te laten financieren op basis van een lening (vreemd vermogen). Ben je de fase van startup gepasseerd, dan zijn er meer opties. Alternatief kun je proberen om investeerders aan te trekken, bijvoorbeeld uit je eigen omgeving of via een investeringsmaatschappij. Een aantal mogelijkheden op een rij:

Bankfinanciering

Bankfinanciering is een van de meest voorkomende vormen van financiering, maar je moet wel de bank weten te overtuigen dat jouw bedrijf voldoende  inkomsten genereert. Zeker als je onderneming nog geen inkomsten heeft, zullen de meeste banken niet staan te springen om met jou in zee te gaan. Het voordeel is dat een bank geen zeggenschap heeft over jouw bedrijf. Zij vragen echter wel om bepaalde zekerheden in het geval jij niet kunt terugbetalen, zoals eventuele beslaglegging op goederen of geld van het bedrijf of van jou persoonlijk. Hou er tot slot rekening mee dat je altijd rente moet betalen over het geleende bedrag.

Crazy about crowdfunding

Bij crowdfunding wordt geïnvesteerd door een groep of vereniging van particuliere belanghebbenden. Je moet bij deze vorm van financiering dus een grote groep weten te overtuigen van jouw idee. In ruil voor hun investering, kun jij crowdfunders verschillende opbrengsten aanbieden zoals winstdeelname over de omzet, donaties, aandelen of terugbetaling van leningen. Het voordeel van crowdfunding is dat jouw investeerders eveneens potentiële klanten zijn. Je bouwt dus tegelijkertijd aan je brand en klantenbestand. Voor zowel starters als MKB-ers dus een interessante optie.

Family & friends

Zodra je mensen aandelen laat kopen in jouw bedrijf, raak je een deel van je zeggenschap kwijt. In de vroege fase (startup fase) kun je redelijk kleine aandelen uitgeven, bijvoorbeeld aan vrienden en familie. Je kunt zelf goed in de hand houden hoe groot hun aandeel is, zodat jij het nog steeds voor het zeggen hebt. Een nadeel van zo’n informele constructie is dat het persoonlijke banden met familie en vrienden potentieel kan beschadigen, mochten er dingen misgaan. Zorg dus altijd dat je door een expert aandeelhoudersovereenkomsten laat opstellen.

Informele investeerders

Ga je in zee met Angel Investors, dan werkt het weer anders. Dit zijn vaak kleine groepjes individuele investeerders die investeren in ruil voor aandelen. Deze zogenaamde business angels zijn vaak ex-ondernemers die eigen geld investeren in startups of scale-ups. Ze kiezen daarin vaak voor bedrijven uit de branche waarin ze zelf voorheen actief zijn geweest. Ze hebben deels zeggenschap en aandelen in je bedrijf, en hebben vaak een adviesrol.

Investeringsmaatschappijen

Een Venture Capital of Seed Capital maatschappij investeert met geld dat zij ophalen bij verschillende investeerders. Investeringsmaatschappijen investeren vaak pas als er een duidelijk groeipotentieel is. Ze investeren daarom meestal pas bij een bepaalde minimum omzet. Investeringsbedrijven houden scherp toezicht op wat jij als ondernemer doet, ze monitoren je bedrijf en nemen zitting in de raad van toezicht. Je levert dus een groot deel van je zelfstandigheid in.

Gulden middenweg: de converteerbare lening

Iets wat in het buitenland wel wordt gedaan, maar in Nederland nog minder vaak voorkomt is het aanvragen van een converteerbare lening. Een converteerbare lening kun je eveneens krijgen via crowdfunding of (informele) investeerders. In eerste instantie wordt een lening verstrekt. De potentie voor investeerders is dat hun lening op termijn kan worden omgezet naar aandelen, waardoor het uiteindelijke rendement veel groter kan zijn. Voor jou als ondernemer is het voordeel dat je aanvankelijk minder zeggenschap kwijt bent over je bedrijf.

Wil je meer weten over één of meer van bovenstaande financieringsopties? Neem dan contact op met ons op. PIM NH heeft een uitgebreid netwerk van financieringsexperts die startups en bedrijven uit het MKB adviseren over de beste vormen van financiering, en je daarnaast helpen met praktische zaken omtrent het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten en overige contracten. 

Eva Kleingeld