PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

PIM-adviseur uitgelicht: Erick Wuestman

images.jpeg

Deze maand spraken we met een PIM-adviseur; Erick Wuestman. Erick begon ooit als interieurarchitect en was altijd bezig met datgeen ontwerpen waar mensen langdurig gebruik van willen maken. Ruim 5 jaar geleden richtte hij de Stichting Circulaire Economie op en ontwikkelde zich het advies domein rondom circulaire bedrijfsvoering en circulair verantwoord inkopen. Inmiddels staat hij bekend als een van dé Nederlandse experts op het gebied van circulair ondernemen.

Vanwaar ben je zo geïnteresseerd geraakt in de circulaire economie?
Mijn ouders hadden een woninginrichting. Van huis uit ging ik heel jong op kamers in Rotterdam en leerde ik daar hoe je van iets ouds weer iets nieuws kan maken. Toen was dat heel erg normaal, maar het lijkt tegenwoordig alsof we dat zijn kwijtgeraakt. Veel dingen zijn goedkoop, verslijten snel en zijn niet ontworpen om te worden onderhouden, laat staan gerepareerd.  

Als je naar de wereld om ons heen kijkt, zijn er "schone" verven en lijmen beschikbaar. En toch zie ik stoffeerders bij klussen in een schoolgebouw nog steeds werken met contactlijmen als bizonkit. Daar zit onze jeugd, die de toekomst moet gaan vormen, de hele dag in de gifstoffen van oplosmiddelen. Schone en duurzame producten zijn er wel degelijk, maar het wordt nog lang niet overal ingezet. Mijn drijfveer is om dat soort zaken tussen de oren van ondernemers te krijgen. Het is bijna een soort kunstproject geworden. Ik wil het namelijk niet met een betweterig wijsvingertje aanvliegen, maar op een prettige wijze laten zien en ervaren dat we echt gezonder en toekomst bestendig kunnen werken. Met prima verdienmodellen er onder. 

Waarom is de circulaire economie zo belangrijk voor Nederland? 
Het is voor de hele wereld belangrijk, maar Nederland is er goed in om dit op poten te zetten. Nergens anders in de wereld zijn organisaties zo ingericht dat je als vanzelfsprekend met uiteenlopende partijen soepel bij elkaar kunt schuiven en stappen zetten. Als je innoveert, zit de tafel in Nederland vol met verschillende mensen en stakeholder die normaal gesproken niet per se elkaars taal spreken. In Nederland zijn we in staat iedereen door een deur te krijgen en dat is heel hard nodig voor de nieuwe samenwerkingsvormen en afstemmingen binnen een circulaire economie. Nederland is bij uitstek het land dat weet hoe je dat moet organiseren. We zijn daarnaast ook nog eens een handelsland dus we kijken naar buiten met de intentie waarde te creëren waar graag voor wordt betaald. 

En in Noord-Holland?

Noord-Holland is heel groot. Vanaf Amsterdam verder naar het noorden is er veel ingetogen vakmanschap waar circulaire economie als onderwerp wellicht nog niet overal leeft, maar ras ondernemers in het MKB onbewust wel in het bloed zit. In de Randstad zelf zijn de mensen en bedrijven sowieso wat minder bescheiden en hoor en lees je wel veel over circulaire initiatieven, maar ook daar is nog veel nieuwe circulaire potentie te ontginnen en te verbeteren. In de hele regio wordt vol energie getimmerd aan de circulaire weg en is er van alles gaande. Het is aan PIM om de actieve ondernemers in kaart te brengen, te helpen met hun financieringsbehoefte en podium te bieden aan mooie circulaire initiatieven. 

 Hoe kunnen ondernemers zelf aan de slag gaan met Circulair ondernemen?
Het is belangrijk om de samenwerking op te zoeken. In de praktijk is het ook heel nuttig om je product te bekijken, je af te vragen of de samenstelling volhoudbaar is en of je producten of (onder)delen daarvan optimaal zijn voorbereid op een tweede leven. En zou je je productaanbod ook als een dienst kunnen aanbieden en zo eigenaar blijven van je grondstoffen? Daarnaast is inkoop een vorm van laaghangend fruit. Je bepaalt zelf van wie je inkoopt en wat je inkoopt. Daarin zien we een verschuiving van inkopen op (laagste)prijs, naar het bouwen aan partnerschappen binnen de keten. Met welke partij wil je langjarig verantwoordelijkheid nemen voor de oplossingen die je biedt? Ook in de maakindustrie ontwikkelen inkopers zich als de leiders onder innovatie processen.

Hoe werkt dat dan met financiering ophalen? 
Ik geloof zelf in product as a service modellen. Waardeontwikkeling gaat dan heel anders. Hoe richt je dat in? Dat soort vraagstukken moeten worden getackeld nog voordat de ondernemer op zoek gaat naar externe financiering. En dit dient de ondernemer ook heel goed te doorgronden: wat doet zo’n circulair businessmodel met grondstoffen en grondstofwaarde? Ga je retourlogistiek inrichten? Hoe zit dat juridisch en praktisch? Dergelijke thema's zijn heel belangrijk bij het ophalen van financiering. 

Hoogwaardig hergebruik heeft een veel grotere waarde dan het voorsorteren op de kostprijs bij recycling of up-cycling. Dat vind ik interessant aan een product as a service model. Als je dat gaat inzien en je geen doorgeefluik meer bent van een grondstof, maar een oplossing biedt voor het behoud van waarde, maakt dat je als ondernemer ook heel tevreden. Je bouwt dan namelijk ook aan een vertrouwensband met de klant, waarmee je een langdurige samenwerkingen aangaat. Ook dat is een nieuw model, dat o.a. je sales op een positieve manier op haar kop kan zetten.

 Heb je nog een gouden tip voor ondernemers die ook met circulair ondernemen aan de slag willen gaan?
Gezond boerenverstand. Laatst zei iemand: als je het nou zo organiseert, dat je er zelf blij van zou worden als klant, dan doe je het goed. Je kan er veel winst uit halen als je eens gaat kijken of je met ondernemers die dezelfde relaties bedienen, samen de hoofden bij elkaar kunt steken om een overtuigend aanbod te creëren voor klanten. Het kan een simpele oplossing zijn, wellicht een mix van circulair en niet circulair. Begin eens bij je eigen producten en vraag jezelf af: wat zit er nou eigenlijk in de producten die ik inkoop? 

Eva Kleingeld