PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

PIM Duurzaam: StoneCycling

Een product maken waarmee je afval hergebruikt én waarmee het afgraven van ruwe grondstoffen wordt ingeperkt. Dat is de filosofie achter StoneCycling, in 2014 opgericht door ondernemer Ward Massa en product designer Tom van Soest. Het bedrijf heeft als doel hoogwaardige bouwmaterialen te produceren uit sloop- en industrieafval. In Nederland komt maar liefst 35% van al het afval uit de sloop en worden anderzijds veel ruwe grondstoffen gebruikt om nieuw bouwmateriaal te produceren. StoneCycling wil dit proces verduurzamen en laten zien dat afval een volwaardige en duurzame vervanging kan zijn. 

Sterke focus op upcycling en design

Bij StoneCycling staan duurzaamheid én esthetiek voorop. Het idee voor StoneCycling ontstond al in 2010 toen Tom afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. Vier jaar later werd het idee omgezet in een business plan en inmiddels werkt een team van vijf continu aan de ontwikkeling van het bedrijf. Hun unieke en hoogwaardige producten worden al op meerdere plekken ter wereld afgenomen door architecten en vastgoedontwikkelaars. Ook wordt StoneCycling regelmatig benaderd door sloopbedrijven die zoeken naar efficiënte manieren om hun afval te verwerken. De afvalstoffen die StoneCycling binnenkrijgt worden onderzocht in het lab waar wordt gewerkt aan de perfecte receptuur, zonder het esthetische effect uit het oog te verliezen. 

De jonge ondernemers richten zich op een bijzonder niche markt vertelt Ward. Toen hij in de gaten kreeg dat ze iets waardevols in handen hadden met de productie van duurzame bakstenen, besloten ze zich exclusief te richten op voorlopers in de architectuur en bouw die werken aan toonaangevende, iconische projecten binnen een hoger segment. Door de niche op te zoeken hoopt Ward uiteindelijk de rest van de markt te inspireren tot het gebruik van meer duurzame materialen. Hij merkt dat het onderwerp afval in de vak-media al steeds meer mainstream wordt. Daarmee zal ook de rest van de architectuur het gaan oppakken, verwacht Ward, en zo zal de impact van hun uitvinding uiteindelijk groter zijn. 

Scaling up 

De kracht van StoneCycling zit hem volgens Ward in het vertrouwde product. Al sinds de Romeinse oudheid is baksteen een veelgebruikt bouwmateriaal. Dit is ook de kracht van het business model, aldus Ward, want ook vandaag de dag is baksteen een veel gebruikt bouwmateriaal in Europa. Uiteindelijk hoopt hij het productportfolio uit te kunnen breiden, met niet alleen gevelstenen maar ook andere producten zoals tegels. Daarvoor is het nodig dat het bedrijf verder kan professionaliseren en opschalen. 

Via PIM Noord-Holland kwam Ward in contact met het investeringsplatform Money Meets Ideas (MMI). Dankzij de introductie van PIM heeft StoneCycling onlangs een financiering in de wacht gesleept om verder uit te breiden. Het ultieme doel: ten minste één gebouw gemaakt van StoneCycling materialen op elk continent ter wereld. Ze zijn al aardig op weg want naast grote projecten in Nederland, is StoneCycling ook actief in Engeland - waar ze recentelijk enkele gebouwen opleverden voor Starbucks. Daarnaast zijn ze actief in Luxemburg, Frankrijk en is er onlangs een groot project gestart in Manhattan. Wil je meer weten over StoneCycling, neem dan een kijkje op de website(https://www.stonecycling.com/). 

Eva Kleingeld