PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Wat is circulaire economie?

foto: MVO Nederland

foto: MVO Nederland

PIM Noord-Holland trapt op 17 oktober 2017 officieel af in de Koepel in Haarlem. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Rabobank Haarlem. Samen hebben we gekozen voor het onderwerp Circulaire Economie, een onderwerp dat iedereen aangaat. Maar wat is dat eigenlijk, circulair ondernemen? In deze blog leggen we uit wat een circulaire economie inhoudt.

Circulaire economie is een economisch systeem waarin, in tegenstelling tot de lineaire economie, de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen voorop staat. In dit systeem wordt gepoogd de waarde minimalisering van producten en grondstoffen zoveel mogelijk te beperken om te zorgen dat deze aan het einde van het gebruik niet worden vernietigd.

 

De circulaire economie bestaat eigenlijk uit twee verschillende soorten: hergebruik en recycling. Bij hergebruik, of ook wel de technologische kringloop, wordt technologie zo ontworpen dat de kwaliteit relatief hoogwaardig blijft waardoor deze gemakkelijk opnieuw kan worden gebruikt. Met recycling wordt ervoor gezorgd dat reststoffen van een product gemakkelijk én veilig kunnen terugvloeien in de natuur.

Klinkt het nog wat abstract? We zullen een voorbeeld geven van een circulair product. Philips richt zich niet meer op de verkoop van lampen, maar op licht als een dienst. ‘Bezit’ wordt dus vervangen door ‘gebruik.’ Philips blijft eigenaar van de verlichting en zorgt ervoor dat licht tijdig wordt hergebruikt of vervangen. Ook zorgt Philips er zelf voor dat het wordt gerecycled. Ze zorgen er in het design voor dat het eenvoudig te repareren, te hergebruiken of te recyclen is. Daarmee wordt de CO2 footprint gereduceerd.

Een ander voorbeeld is RotterZwam, een eetbare paddenstoel uit Rotterdam. Deze paddenstoel wordt in het oude zwembad Tropicana gekweekt op koffiedik en koffieschilletjes. Dit zijn normaal gesproken, in de lineaire economie, restproducten die eindigen in het afval en niet meer worden hergebruikt. Met deze ontwikkeling worden de restproducten hergebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen. Ook dit is een perfect voorbeeld van circulair ondernemen.

Kort samengevat, in een circulair economisch systeem zorgt de ondernemer er dus voor dat een product goed hergebruikt kan worden door de minimalisering van de waarde zoveel mogelijk te beperken of het recyclebaar te maken. Het eigendom en de verantwoordelijkheid om te zorgen dat producten worden hergebruikt of gerecycled gaat daarmee ook naar de ondernemer in plaats van de eindgebruiker om zo te zorgen dat producten en grondstoffen per definitie worden gerecycled of hergebruikt.

Valerie Vallenduuk