PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Financiering van het familiebedrijf

Met de vele startups die als paddenstoelen uit de grond schieten, vergeten we bijna de vele traditionele familiebedrijven die een zeer belangrijke rol innemen in onze economie. Een bijzonder bedrijfstype waarin betrokkenheid en verbondenheid van medewerkers centraal staan. Hoe belangrijk zijn deze bedrijven eigenlijk voor de Noord-Hollandse economie? En in hoeverre hebben familiebedrijven te maken met externe financieringsvormen?

fam 2.jpg

Ongeveer 69% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf (CBS 2016). Het familiebedrijf speelt daarmee een enorme rol in de Nederlandse economie. Het percentage van familiebedrijven is iets lager in Noord-Holland. Ongeveer 51% van de bedrijven in Noord-Holland zijn familiebedrijven, wat nog steeds ruim de helft is van alle bedrijven. Geen wonder dat familiebedrijven verantwoordelijk zijn voor maar liefst 49% van de werkgelegenheid in Nederland.  Je kunt dus wel zeggen dat het familiebedrijf de ruggengraat is van de Nederlandse maar ook de Noord-Hollandse economie.

Een familiebedrijf kan bijna automatisch tot het MKB worden gerekend. De meeste familiebedrijven hebben niet meer dan 50 personeelsleden. Wanneer een bedrijf te maken krijgt met een expansiewens, gaat dit vaak samen met een financieringsbehoefte.  Dit kan ook het geval zijn bij een familiebedrijf.  Het is een algemeen misverstand dat familiebedrijven slechts gebruikmaken van het eigen kapitaal. Steeds meer familiebedrijven doen een beroep op een externe financiering als zij willen innoveren. Vooral als er een nieuwe generatie aan het roer komt, komt innovatie om de hoek. Familiebedrijven innoveren liever dan dat ze dividend uitkeren

Een lening bij de bank is dan niet de enige financieringsoptie voor familiebedrijven. Het is daarom van belang dat het vaak al jaren oude businessmodel nog een keer onder de loep genomen wordt en dat alle mogelijke financieringsmogelijkheden worden afgetast voordat hier een besluit over wordt genomen. Ook voor familiebedrijven staat PIM klaar om mee te denken om de financieringsbehoefte te kunnen vervullen. Onze adviseurs zijn (oud)ondernemers en een aantal van hen komen zelf van een familiebedrijf. Het familiebedrijf is de ruggengraat van de Nederlandse economie en die wil PIM graag versterken!

 

Valerie Vallenduuk