PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
bg_02.jpg

BLOG

PIM houdt u hier op de hoogte.

Een investeerder of niet?

Investeerder of niet?

Een onderneming opzetten is heel erg leuk! Je zult het misschien herkennen; jij loopt al een tijdje rond met een gaaf idee maar vindt het spannend om er echt voor te gaan. Op een gegeven moment zet je, misschien samen met je medeoprichters de stap. Je zegt je baan op of zet je studie stop en start je eigen bedrijf!

Via één van de vele incubators, Noord-Holland kent een aantal hele goede, maak je in een week een gaaf business plan, verdienmodel en je bent klaar voor de start! En als snel blijkt; de kosten gaan voor de baten uit, zoals op menig oud pakhuis is te lezen. In het geval van een eigen bedrijf klopt dat ook zeker. Dus hoe ga je die uitdaging aanpakken? Eigen middelen? Of externe financiers? Deze keuze is essentieel voor welke onderneming je wilt bouwen en welke ondernemer je wil zijn. Je kan voor verschillende soorten financiering kiezen.

Wanneer je ervoor kiest om met een investeerder te gaan werken, is voortgang heel belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je investeerder. Het verstrekken van tijdige en volledige informatie wordt hier extra belangrijk. Daarom is het belangrijk om je van te voren goed te realiseren waarom je geld wil ophalen. Is het echt nodig of kan het ook op een andere manier?

Stel jezelf daarom vooraf de vraag: waarom wil ik nu precies geld ophalen? Is het echt nodig om de boel aan de gang te brengen of kan ik dat ook op een andere manier? Deze vraag zullen serieuze investeerders ook aan jou stellen. Deze vraag is relevant voor zowel de investeerder als voor jou als ondernemer. 

En als je echt overtuigd bent van het feit dat je met investeerders wilt werken, zorg dan dat jij en je bedrijf klaar zijn voor externe financiering. Kijk er niet te licht tegen aan en laat je goed informeren. Niet alleen door adviseurs maar zeker ook door ondernemers die je voor zijn gegaan. En dat zijn er velen. Je kunt ongelooflijk veel aan externe financiers hebben. Alleen al het waar maken van je dromen. Maar er zijn ook veel valkuilen. Verdiep je goed in welk type financiering het best bij je past en zorg dat je voldoende tijd hebt want het duurt langer dan je denkt en ondertussen moet je ook nog aan je bedrijf werken! 

PIM helpt ondernemers uit Noord-Holland met investeringsgereedheid en het aantrekken van financiering. Benieuwd naar hoe wij dit kunnen doen? Bekijk ons aanbod!

Eva Kleingeld