PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering

Informele investeerders

Informele investeerders

Informele Investeerders

Informele investeerders zijn particulieren met geld dat zij over hebben om te kunnen investeren. Investeerders die een specialisme hebben op een bepaald businessvlak worden ook wel Business Angels genoemd. Veel belangrijker dan het geld dat deze informals investeren, is dan ook vaak de kennis en het netwerk dat zij meebrengen.

Informele investeerders investeren in verschillende vormen. Wel hebben zij meestal de voorkeur voor een investering in de vorm van aandelen. Dit komt omdat zij vaak investeren in jonge, schaalbare proposities waar de kans dat het mis gaat erg hoog is. Ze willen dan ook voldoende mogelijkheid hebben om een rendement te maken als het wél goed gaat met het bedrijf. Tegenwoordig zie je steeds vaker investeringen in de vorm van een converteerbare lening. Hier schuif je de discussie over een waardering naar achteren en is het vaak simpeler en sneller om tot een overeenkomst te komen.

Bij een informele investeerder gaat het om de persoonlijke klik die je als ondernemer met de investeerder hebt. De naam zegt het al, vaak bouw je al snel een informele band op met de investeerder. De investeerder kijkt dan ook vooral naar het team en of hij hier vertrouwen in heeft. Voordat het zover komt zal een investeerder altijd eerst een businessplan willen inzien waar de plannen van de onderneming in zijn uitgewerkt. Omdat het vaak lastig is om gelijk een klik te hebben met een investeerder, adviseren wij om je financieringsvraag zo breed mogelijk uit te zetten.

In Nederland zijn er diverse netwerken waar business angels zich kunnen aansluiten, zoals het Business Angel Network.

Hoe kan PIM jou helpen?

PIM heeft een zeer groot netwerk met investeerders in de regio Noord-Holland en daarbuiten. Voordat wij dit voor een ondernemer beschikbaar stellen moeten wij echter wel het vertrouwen hebben dat de propositie van de onderneming staat en dat deze van voldoende niveau is. De bedrijven die bij ons langskomen kunnen vaak nog wat aanscherping en slagkracht gebruiken om tot een goed businessplan te komen en om een niveau van ‘investor readiness’ te behalen dat voldoende is. Belangrijk is dat er een duidelijk businessplan ligt met de huidige status, een analyse van de markt, een analyse van het team, een duidelijk plan naar de toekomst en een kloppend financieel model. Wanneer dit allemaal staat, denken wij graag mee wat de juiste financieringsopties zijn binnen ons netwerk.

Wij hebben een zeer uitgebreide database tot onze beschikking, met hierin een groot aantal verschillende soorten investeerders. Als we samen het businessplan hebben vastgesteld en verwachten dat er voldoende interesse zal zijn, stellen wij vanuit deze database een longlist met investeerders en/of andere financieringsbronnen op. Deze longlist brengen we in overleg met jullie terug naar een shortlist met te benaderen financiers. Mochten partijen geïnteresseerd zijn om met jullie in contact te treden dan zullen wij jullie assisteren bij deze gesprekken en vraagstukken.