PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering
PIM MIT-30.jpg

Groepsgewijze ondersteuning

Masterclasses van PIM

PIM Masterclasses

Naast maatwerktrajecten helpt PIM duurzame en innovatieve mkb’ers ook door middel van masterclasses. Wil je samen met andere ondernemers aan je onderneming werken? Dan biedt PIM groepsgewijze ondersteuning; leer van andere ondernemers. Het programma bestaat uit een traject van zes masterclasses aan verdeeld over vier maanden en starten twee keer per jaar. Naast de masterclasses krijg je als deelnemer de mogelijkheid om studenten van Universiteit en HBO samen te werken. Tenslotte wordt je gematched aan het uitgebreide PIM netwerk van mentoren en corporates. Deze masterclasses zijn speciaal gericht op duurzame en innovatieve mkb’ers en vinden plaats in Amsterdam. 

De volgende onderwerpen komen aan bod bij de masterclasses:

StartupVillage-47.jpg
  • Fundament

In de eerste module maken samen met de ondernemer een soort nulmeting van het bedrijf en de ondernemer. We brengen in beeld van welke klanten het bedrijf afhankelijk is, welke mensen in het bedrijf cruciaal zijn en welke processen belangrijk zijn om de omzet te draaien. Daarnaast kijken we naar de huidige rol van de ondernemer. Loopt alles via de ondernemer? Is er verantwoordelijkheid aan andere mensen gegeven. 

  • Structuur

In de tweede module kijken we hoe de processen in het bedrijf gestructureerd zijn. In de beginfase is iedere omzet goed en is gestructureerd werken minder belangrijk; ‘het moet gewoon geregeld worden’. Om door te groeien moet de onderneming met meer gestructureerde processen gaan werken, bijvoorbeeld op sales; welke klant ga ik benaderen, hoe leg ik het vast, hoe ziet de documentatie eruit etc.

  • Leiderschap

In de derde module kijken we naar de rol van de ondernemer in het bedrijf. Vaak is in de beginfase de betrokkenheid van de ondernemer bij alle processen en beslissingen van groot belang om ‘de boel aan de gang te krijgen’. Maar als je groter wil groeien zul je werkzaamheden en verantwoordelijkheden moeten gaan delegeren. Je rol zal verschuiven naar meer luisteren en sturen dan aan vertellen hoe iedereen het moet doen. Punt op de horizon als bedrijf is van groot belang om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. De ondernemer neemt hierin het voortouw.

  • Team

In de vierde module gaan we uitgebreid in op het team rondom de ondernemer waarmee de groei gerealiseerd moet gaan worden. Vaak is het zittende team niet per se het team wat ook het beste werkt voor de volgende fases. Andere competenties zijn van belang. We maken gebruik van een handige en laagdrempelige methode om de competenties van het team en ondernemer in beeld te krijgen en om te zien wat er mist voor de volgende fase.

  • Groei

Je kunt niet in alle markten tegelijkertijd groot worden. Keuze en focus is hierbij van groot belang. Voor veel ondernemers erg lastig. Ook de marketing komt aan bod; dus als ik een markt gekozen heb waarin ik groot wil groeien, hoe benader ik deze dan? Wat is meest effectief?

  • Financiering

Om groei te kunnen realiseren is vaak (maar niet altijd) geld nodig. Om nieuwe mensen, marketing te financieren of als werkkapitaal. Naast de bekende banklening zijn er inmiddels heel veel andere mogelijkheden groei te financieren. In deze module behandelen we de verschillende vormen (Business Angels, Venture Capital, crowdfunding, mix van financiering etc.). Hierbij komt naast de technische kant ook vooral aan bod: wat past qua type financier het best bij je als ondernemer.
 

PIM Mini Masterclasses

Naast het reguliere Masterclass aanbod, kan je bij PIM ook een minimasterclass volgen. Dit is een masterclass gericht op een specifiek onderwerp en duurt een halve dag. Deze minimasterclasses worden op verschillende locaties door heel Noord-Holland gegeven. 

Klik hier voor meer informatie over de eerstvolgende minimasterclass.