PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering

Innovatief MKB Noord-Holland

PIM ondernemers in beeld

Mokumono

Consumenten zijn steeds meer opzoek naar lokaal geproduceerde en duurzame projecten maar ook bedrijven doen steeds meer onderzoek naar lokale productie als oplossing tegen de lange productietijden van productie in Azië. Reshoring van productie is ook in de Europese fietsindustrie een belangrijk thema. In de afgelopen 20 jaar is de productie van een fietsframe, het hart van elke fiets, volledig uit Europa verdwenen. Jaarlijks importeren Europese fietsbouwers ruim 13 miljoen fietsframes uit Azië. Het voordeel van productie in Azië zijn de goedkope werkkrachten, het nadeel de lange levertijden van 6 tot 7 maanden die het inspelen om een snel veranderende markt bemoeilijken. Het verkorte van afstand tussen de productie en consumptie locatie is een logische oplossing maar het huidige common-practice productieproces is te sterk afhankelijk van handarbeid voor grootschalige productie in Europa. 

Om die reden heeft Mokumono een alternatief geautomatiseerd productieproces voor fietsframes ontwikkeld waarmee cost-competitive productie in Nederland weer mogelijk wordt. De productie van het Mokumono frame begint met het dieptrekken van twee platen aluminium. Zo worden twee framehelften gevormd die vervolgens met de 3D laser worden uitgesneden en aan elkaar gelaserlast. Het Mokumono productieproces verkort het aantal productiestappen en vervangt de arbeidsintensieve stappen voor geautomatiseerde handelingen. Met dit unieke productieproces produceert Mokumono in Eindhoven fietsframes voor de Europese fietsmerken met levertijden van 30 dagen in plaats van 6 maanden. Door gebruik te maken van bestaande capaciteit bij Nederlandse metaalbewerkers kan snel en tegen lage investering de productie worden gestart.