PIM - provincie Noord-Holland
PIM helpt innovatieve MKB ondernemers met groeiplannen aan financiering

Banklening of krediet

Banklening of krediet

In het veranderende landschap van de kapitaalmarkt vinden ook banken zichzelf opnieuw uit. Voor mkb-bedrijven die winst maken en al meerdere jaren bestaan is het vaak relatief eenvoudig om voor bankfinanciering in aanmerking te komen. Anders is dat voor innovatieve en snelgroeiende ondernemers. Bij deze groep wordt er goed gekeken naar het verdienmodel en de haalbaarheid van de plannen en prognoses. Daarnaast is de ondernemer zelf en het team eromheen erg belangrijk. Voor banken is het een grote pré als er al investeerders aan boord zijn, omdat zij naast geld, ook kwaliteit in management, vertrouwen en een stuk expertise mee brengen. Omdat innovatieve ondernemers in deze fase vaak nog geen onderpand kunnen bieden en niet beschikken over eigen middelen kunnen ze banken weinig zekerheid bieden. Deze ondernemers kunnen daarom via hun bank gebruik maken van het Borgstellingskrediet BMKB.

BMKB

Bij de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) staat de overheid borg tot € 1,5 miljoen voor bedrijfsfinanciering. Banken geven eerder een lening als de overheid voor een deel garant staat. De BMKB regeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen. Het aanvragen van BMKB loopt via de bank. Om in aanmerking te komen voor BMKB moet het bedrijf financieel gezond zijn en voldoende cashflow hebben om de rente en aflossing te betalen, net als bij een gewone lening. De looptijden voor BMKB voor innovatieve ondernemingen is zes jaar. De kans op toekenning van BMKB neemt toe wanneer een ondernemer een investeerder aan boord heeft en wanneer de onderneming gebruik maakt van de WBSO. Er zijn een aantal varianten in het Borg-stellingskrediet. Zo kunnen ondernemingen met een innovatief karakter in aanmerking komen voor het Innovatief Borgstellingskrediet. Dit innovatieve karakter wordt vaak aangetoond met een verklaring van Speur- en Ontwikkelingswerk, afgegeven door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bancaire financiering kan in redelijk korte tijd verstrekt worden, maar vaak wordt de samenwerking met andere financiers opgezocht, waardoor de afstemming meer tijd in beslag neemt. In die gevallen moeten ondernemers minimaal rekenen op een doorlooptijd van drie maanden.

Hoe kan PIM jou helpen?

Om bij de bank financiering los te krijgen heb je een plan nodig waar extra aandacht is voor de financiën. Heb je nog nooit zo’n plan gemaakt, dan kan dit heel erg lastig zijn. Wij kunnen je hierbij helpen. Ook hebben wij bij de meeste banken warme ingangen en kunnen wij aanvragen van te voren toetsen door ze bij de bank voor te leggen.